Farligt farligt – eller härligt härligt?

”Det är farligt att vistas på Facebook om man inte förhåller sig skeptisk till den information som man utsätts för.” Jaha, nu blossar debatten upp igen om vad sociala medier gör med oss människor. På DN går man så långt som att man rubricerar det som att Facebook sprider olycka

Jag undrar lite stilla vilken typ av faror vi jämför med i tillvaron egentligen. Är det farligt att ta en skvallrig fika med kollegorna? Innebär afterworken med lite mingel en stor risk för oss? Hur ser vi på telefonsamtal mellan goda vänner, hamnar det i riskzonen? Och hur farligt är det egentligen att läsa nyheter? För att inte tala om att mejla?

Jamen, det är ju en helt annan sak, kanske du invänder nu. Fast är det det? Jag vill hävda att det är ungefär samma fenomen. Människor vill kommunicera med andra människor. Just nu råkar de vilja göra det genom kanalen Facebook.

Att jämföra oss med andra har vi gjort genom alla tider, det är inte något nytt. Att vi blir olyckliga av det är inte heller särskilt överraskande. Det är när man förklarar statusraderna på Facebook som roten till det onda som jag tycker man gör en tankevurpa. Det som sker i ”verkligheten” sker också på nätet. Verklighet förresten, jag åtskiljer inte så gärna var den börjar och slutar, så när kommer vi sluta prata om IRL? Har vi redan tunnat ut begreppet?

Men kanske är det så att vi efter denna förhållandevis korta tid som de sociala medierna har funnits fortfarande brottas med bristande förståelse kring vad som händer med de mellanmänskliga kommunikationssätt som helt plötsligt befinner sig i en ny kontext. Kanske är det inte bra att ta för givet att gemene man verkligen inser hur sociala medier påverkar oss, när så inte är fallet.

Jag vet inte om DN tänker att det är dessa personers ärenden man nu går i ytterligare en artikelserie. För var finns tidningsspalterna om hur positivt det är med Facebook? Hur vi fördjupar relationer, ökar kommunikationen och stimulerar våra tankevindlar. Men det är klart, det hade ju inte känts lika tillspetsat och… farligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *