Ett OK är okej.

Utskickad information är inte lika med mottagen information. Detta är verkligen ett statement att hålla i handen i de lägen då man försöker kommunicera med andra människor. Vad jag menar är att man alltid måste tänka ett steg längre, ett snäpp smartare och ett steg närmre den viktigaste personen i dominokedjan. Så klart tänker jag på mottagaren.

Trots att det låter så enkelt är det verkligen inte det. En del är inte vana vid att ge den typen av respons som förväntas i en kommunikationssituation. Låt oss ta det här med mejl som ett exempel. Om jag skickar ett mejl så är det en form av kommunikation med dig. Då förväntar jag mig oftast någon form av svar eller bekräftelse på det jag har skrivit, att meddelandet helt säkert gått fram och så vidare. Långt ifrån alla har förstått att det vore bra att ge respons tillbaka, och svarar inte alls. Hur ska man då tolka det?

För några år sedan lärde mig en klok person hur man snabbast, enklast och bäst kan svara på den typen av mejl som inte kräver några långa utläggningar eller uttömmande svar. Det magiska ordet är… OK!

Ja just det. OK! Ett OK-svar betyder på ett ungefär: ”Jag bekräftar det du skriver och du vet härmed att informationen är i hamn.” Särskilt användbart är detta för dig som tycker att mejlen tar en massa tid. Kanske tycker du även att det tar tid att besvara eventuella frågor utanför mejlboxen, frågor som den som skickat meddelandet inte fått svar på och därför känner sig tvingad att upprepa IRL när ni ses. Ett slöseri med tid för samtliga inblandade. Hur många gånger har du inte hört följande i fikarummet: ”Du, jag skickade ett mejl till dig…” och så fortsätter personen med att upprepa precis samma information en gång till medan ni står där. Trots att du har allt i din mejlbox och borde kunna svara på det efter fikat, eller någon gång under dagen.

Ibland kommer jag på mig själv med att vara den personen. Fast jag har också identifierat att jag nog mest är det i de sammanhang då du inte svarar på det jag skriver till dig.

Så snälla. Svara på mejl. Även om det bara är med de två magiska bokstäverna OK. Då når vi också lättare konsensus genom att utskickad information också kan bli mottagen information.

OK?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *