Timeline – ditt sociala berättande

Här tipsar jag om hur du kommer igång med Timeline – din alldeles egen och därtill skräddarsydda tidslinje på Facebook. Vi går från enbart socialt delande till ett slags socialt berättande. Först av allt kan man konstatera att du nu kan göra din FB-profil ännu mer personlig, till exempel genom att addera äldre bilder samt händelser och kommentera dem. Du styr själva din profil genom att kunna redigera dåtid och nutid. Du kan enkelt backa i tiden och kika på vad du gjorde förra julen, vilka som gratulerade dig på födelsedagen för två år sen och även minnas den fina semestern i juli. Gamla statusuppdateringar kan vara betydligt mer intressanta än vad du först kanske tror…

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, låter användaren visa sitt livs historia på en enda sida. Tanken med Timeline är att du ska kunna visa vem du är, vad du gör och vad du gjort. Visst vill vi väl sudda ut gränserna mellan olika sociala medieformer och genom en smältdegel skapa berättelsen om oss själva – the timeline? No worries, det här är socialt, kul, enkelt och upplevelsebaserat!

Du kan visa kartor på var du befunnit dig och checkat in, du kan enkelt dela musik om du har kopplat Spotify till din Facebook. Du gör förstås en fin toppbild som presenterar vem du är rent visuellt. Och du är redan en del av förändringarna genom att du nu ser tickern och dessutom styr över dina egna och andras prenumerationer på inlägg. Med mera.

För att bringa klarhet i vilka förändringarna är, hur de ser ut och hur du kan hantera dem så tycker jag det bästa sättet faktiskt är att titta på vad Mark har att säga själv. Här är mitt inlägg från september då nyheten släpptes. Det är väl investerade 100 minuter av ditt liv. Och ganska trevliga, om än på ett amerikanskt sätt 🙂

Här är steg för steg-guide till hur du skaffar timeline.

Så här skriver Facebook själva om timeline.

Och här finns fler komigång-tips.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *