I’m in da word business

Jag sysslar med ord. Egentligen hela dagarna. Vrider och vänder på några korta meningar för att uttrycka verksamhetens kärna, eller få till ett slagkraftigt budskap. Det landar lappar på mitt skrivbord där man ber om hjälp med att liksom få det att låta lite smidigare, lite mindre byråkratiskt, lite mer… tja, trevligt kanske.

Ibland kan den minsta lilla text bara kännas som hopplös, omöjligt tråkig att knåda till. När passionen är svår att uppbringa och det nästan känns lite orättvist mot de få raderna som faktiskt hör hemma i ett kanslisvenskt sammanhang. För sådana måste ju också få existera.

Men helst inte i min ordvärld. Där vill jag säga det svåra på ett enkelt sätt. Lyfta bort tråket och få det att skimra. Kanske består skimret bara av en bra rytm i språket, eller en intressant interpunktion. Kanske träffar det rätt in i hjärnvindlarna eller hjärtats sfär genom sina metaforer. Kanske kan man göra poesi även på en brandstation? Ja, hrmmm, nu gled jag iväg lite. Men ändå.

När vi för några år sedan började prata om det vidgade textbegreppet blev en del språkidkare nästan förnärmade av att man nu mer och mer likställde bilder, filmer och ljud med text. Detta komplicerade hantverk. Don’t touch liksom. Hurra! säger jag.

Jag njuter av att få uttrycka ord med bilder, bilder i ord och allt där emellan. Den röda tråden genom organisationens kommunikativa beståndsdelar som smälter samman till upplevelsen av varumärket, värdemärket – kärnan. Som förstärks av alla ord vi delar med varandra när vi möts.

Ibland känner jag att det vore skönt att även IRL kunna trycka på ”gilla” och ”dela” när någon kläcker det där osedvanligt briljanta. Fast det gör jag ju, och du också, utifrån våra koder för kommunikation som funnits sedan urminnes tider. Vi bekräftar, för ordet vidare och snart har det förvandlats till en bra berättelse. Och sådana ska vi samla på, de bygger vår historia och för den vidare. Ut i verksamheten och ut i världen.

Så egentligen handlar väl allt om ord då? Om hur vi väljer dem.

 

2 reaktion på “I’m in da word business”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *